De spelregels

Het spel

De winnaar van de toss begint met de eerste leg en de verdere noodzakelijke oneven legs van de eerste set. Ook begint hij de verdere oneven sets. De verliezer van de toss begint de tweede leg van de eerste set en de verdere even legs en sets van de wedstrijd.

Of men doet het op deze manier:
Aan het begin van de partij wordt er om de bull's eye gegooid. De speler die het dichtst bij de bull's eye gooit mag de partij beginnen. Als de eerste speler in de bull's eye gooit mag de pijl uit het bord worden gehaald, om het voor de volgende speler makkelijker te maken om ook in de bull's eye te gooien. Als ook hij in de bull's eye gooit moet er door beide spelers opnieuw gegooid worden Elke speler gooit maximaal drie pijlen per beurt

Alle soorten darts mogen worden gebruikt in een partij. Het maakt niet uit hoe dik of dun ze zijn. Wel is er een restrictie op de lengte van de darts en het gewicht. De maximale lengte van een dart mag 18 centimeter bedragen en het maximale gewicht is 55 gram.

Per beurt mag men drie darts gooien, tenzij je met minder pijlen je dubbel uitgooid. Waarneer je nog na gaat gooien als je jezelf 'dood' hebt gegooid, kan de wedstrijd geclaimd worden en dan heb je verloren!

Beheers je dus.

Met iedere dart mag slechts eenmaal gegooid worden in een beurt. Slechts de darts tellen waarvan de punt in het dartbord zit. Pijlen die er uitvallen voordat de speler ze eruit gehaald heeft tellen dus niet mee!

Op verzoek van de speler kan alleen de scorer, de schrijver, meedelen hoeveel een speler nog moet gooien om het spel te be?digen. Een scorer mag nooit meedelen en noteren op welke wijze het spel kan worden be?digd. Indien men meer dan de vereiste dubbel gooit en men heeft geen andere mogelijkheid, dan vervalt deze beurt. Bij een volgende beurt gaat men dan verder met het saldo van de voorgaande beurt.

De dubbele bull wordt als een dubbel gerekend. Het spel kan dus ook met een dubbel bull worden beeindigd.

De materiaalregels

de draden moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet glimmen de nummerring aanwezig en op de juiste wijze aangegeven de dubbel 20 moet rood zijn rondom de speler moet zodanig veel ruimte aanwezig zijn, (minimaal 1,6 m) dat de spelers ongehinderd kunnen spelen. Hiertoe dient, gerekend van het centrum van de werplijn, minimaal 80 cm vrije ruimte aan alle zijden beschikbaar te zijn. Het dartsbord moet zijn voorzien van een goede verlichting, welke geleverd moet worden door tenminste twee spots. Deze verlichting moet aan de volgende waarden uit de onderstaande tabel voldoen:

De regels

Als een speler voorbij de lijn gaat staan wordt dat als overtreding beschouwd en tellen de gegooide punten niet Een speler mag zover over de lijn hangen als ie zelf wil, als ie met de voeten maar achter de lijn blijft De score wordt geteld zoals de pijlen het bord raken. Als een pijl uit het bord valt wordt deze niet geteld Als een pijl in een andere pijl blijft hangen (een robin hood) dan wordt ook van deze dart geen punten geteld De speler die gooit moet het met zijn tegenstander of de teller eens zijn alvorens hij de pijlen uit het bord haalt

Darts etiquette

Darten is een sport waar echte etiquette voor zijn. Er worden bepaalde dingen van je verwacht als speler, teller of toeschouwer. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zich hier niet aan houden, maar die mensen zijn gewoon onfatsoenlijk of slechte verliezers. Als je jezelf een beetje aan onderstaande etiquette houdt zul je zien dat je veel meer waardering van je mede darters zult vergaren.

 • Regel 1: Wees een sportman
  Een darter schudt altijd aan het begin van de partij de hand met zijn tegenstander, en wenst hem succes. Maar ook na de wedstrijd geef je de tegenstander een hand, zeggende dat ie goed gespeeld heeft, of je nou hebt verloren of gewonnen.

 • Regel 2: Zorg dat je de tegenstander op geen enkele manier afleidt
  Omdat er met darten veel van je concentratie wordt gevraagd is het belangrijk dat je door niks of niemand afgeleid wordt. Niet door je tegenstander maar ook zeker niet door het publiek.
  Hier even de punten op een rijtje:

  • Praat nooit tegen de speler die moet gooien. Ga niet staan te 'oe-en' en 'aa-en' na elke dart die je hebt gegooid.
  • Wacht tot je tegenstander alle 3 de darts heeft geworpen voordat je hem complimenteert met zijn worp.
  • Maak nooit plotselinge bewegingen als een speler aan het gooien is. Dit geldt voor zijn tegenstander en ook voor de teller. Het is vooral belangrijk dat de teller stil staat, die staat natuurlijk pal voor de speler wanneer ie gooit. Het beste is nog als de tegenstander achter de speler staat als ie moet gooien de toeschouwers moeten muisstil zijn op het moment dat er gegooid moet worden. Niemand anders dan een teammaat of de teller mag de speler vertellen welke score er gegooid is. Wat er door de speler is gegooid mag alleen aan de speler verteld worden als daar om wordt gevraagd. Niemand behalve de teammaat, zelfs niet de teller, mag de speler vertellen wat ie met de volgende pijl moet gooien.
 • Regel 3: Eerst schrijven, dan pijlen uit het bord halen.
  Om onenigheden te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat pas als de score is opgeschreven, de pijlen uit het bord worden getrokken.

 • Regel 4: Wees een goede verliezer.
  Waardeer wat andere spelers bereikt hebben. Als een andere speler van je wint, zorg dat je daar mee kunt leven. Houdt altijd in gedachten dat als jij iets goed hebt gegooid dat je er ook blij mee zou zijn, en wees dus ook blij voor je tegenstander. Dit toont dat je een goed sportman bent, maar het zorgt er ook voor dat je zelf ontspannen blijft. Je zult altijd beter gooien als je ontspannen blijft dan wanneer je je boos maakt of gespannen bent.