Het onstaan van Darts

Enige honderden jaren geleden besloot een tamelijke koude en doorweekte Engelse boogschutter een meer aangename plaats te zoeken om gedurende de wintermaanden toch in training te blijven. Hij dankte voor die maanden zijn boog af, verkorte zijn pijlen en betrok de warmte en het comfort van de plaatselijke pub waar hij zijn bekwaamheid testte, door de korte pijlen tegen een blok hout te gooien dat daar aan de muur werd gehangen. Het Oxford woordenboek weet het woord "dart" terug te voeren tot het jaar 1530, maar het is niet duidelijk of de darts van 450 jaar geleden werden gebruikt voor aanval of verdediging, sport of spel.

Op een vroege 18e eeuwse prent staan duidelijk zichtbaar twee engelen, die met darts gooien, die bestaan uit een shaft met scherpe punt en flight. Het is dus zeker, dat het dartspel bekend is sedert ongeveer 250 jaar.

De eerste dart bestond waarschijnlijk uit een houten stokje of stukje bamboe van 10 cm lengte en ruim 1 cm dik. In het ene eind werd een scherpe metalen pin gestoken en aan het andere einde 3 of 4 veren vleugels bevestigd.

In 1898 patenteerde een Amerikaan zijn uitvinding van de tot op heden nog bekende gevouwen papieren flights. Zijn shaft met metalen pin had aan het andere eind kruislings twee gleuven om de papieren flight in te steken. Omstreeks 1899 bevestigde een Engelsman aan het einde van de shaft een metalen bandje om te voorkomen dat de shaft zou splijten en tevens om de papieren flight vast te klemmen door het bandje naar boven te schuiven. Dit systeem wordt nog steeds gebruikt, echter wel met andere materialen.

Tot 1900 bleven de darts primitief. Daarna werden zeer vele verbeteringen aangebracht, wat ook een gevolg was van de grote populariteit van het spel.

De nu bekende nummering van het huidige dartbord met sectoren, dubbel en triple ringen is in deze tijd ontstaan. Voordien werd alleen het bord met 10 concentrische ringen gebruikt. Dit bord wordt in enkele landen nog steeds gebruikt. Het vogelpikspel in Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en België is daarvan een voorbeeld.

Van 1906 tot ongeveer 1947 zijn er in totaal 52 patenten uitgegeven voor een geheel metalen dart en vele verbeteringen. Rond 1938 zijn de huidige precisie darts ontstaan. De ontwikkeling gaat tot op heden nog steeds door.

De variaties lopen van koperen barrels met turkey flights, plastic flights uit één stuk, met glasnylon of aluminium shafts, tot nickel-silver, nickel tungsten, koper en kobalt tungsten barrels met bubble shafts, geanodiseerde aluminium shafts met flights van hard of zacht kunststof, van nylon, van aluminium foil, enz.

Er is een wisselwerking tussen de kwaliteit van het materiaal en de populariteit van het spel. Daarom is de verwachting gewettigd, dat in de komende jaren deze ontwikkelingen zowel voor darts als voor dartboarden zullen doorgaan.

Zo werd het dartspel geboren dat later onderdeel werd van het dagelijkse leven in Groot-Brittanië. Daar is het dé nationale sport, met maar liefst 7 miljoen spelers. Het is haast onmogelijk iemand van boven de 12 jaar te vinden die nog nooit een partij darts heeft gespeeld. Darts heeft in de loop der jaren zo sterk verspreid dat van een echte internationale sport kan worden gesproken.

Het is een spel van bekwaamheid. Met een regelmatige training kan je het spel onder de knie krijgen. Voor de beoefening ervan wordt niet veel ruimte gevraagd en bovendien hangt het ook niet van het weer af. Er is geen speciale kleding vereist, jongeren spelen tegen ouderen, mannen tegen vrouwen, enz..

Een ander belangrijk voordeel van darts is, dat het op verschillende manieren gespeeld kan worden, b.v.;
individueel, koppels, teams, gemengde teams, gemengde koppels, enz. èn er zijn diverse spellen.
Omdat vaak met de moeilijke zogenaamde. ´dubbel´ beëindigd moet worden, is het altijd onzeker wie uiteindelijk winnaar wordt. Spannend tot het eind dus.